Grundlæggende findes der tre typer buler omkring stomien.
Slap bugvæg, kan være et resultat af operationen og stomianlæggelsen. Tarmene presser på bugvæggen, og der hvor bugvæggen er svagest, vil man kunne se en lille frembuling.
Ægte stomibrok er et brist i mavemuskulaturen i forlængelse af det hul, hvor tarmen bliver trukket igennem, når stomien bliver anlagt. Bulen der opstår skyldes ofte tyndtarme, der finder vej ud gennem den bristede mavemuskulatur. Lægger man sig ned, falder tarmene på plads i bughulen og bulen forsvinder indtil man rejser sig igen.
Subcutan prolaps er en anden form for bule, der kan opstå rundt om stomien. Her krøller tyktarmen, der er trukket frem som stomi under huden. Ofte vil der ses en bule, når der er afføring i tarmen og den vil minimeres, når tarmen er tømt. Der vil ikke være forskel på bulens størrelse om man står eller ligger. En relativ simpel operation kan afhjælpe denne problematik.
Det er ikke præcis til at sige hvem, men vi ved, hvad der øger risikoen for stomibrok.
Operation kan komme på tale, hvis brokket invaliderer hverdagen i form af gentagende lækager, hudproblemer eller tyngdeproblemer, der kan relateres til brokket.
Ved eventuel operation skal almen tilstand og BMI (vægt i forhold til højde) være så optimal som muligt.
Stomibrok er sjældent livstruende og det er derfor vigtigt, at man ved enhver operation vejer risikofaktorer op mod generne. Der er ligeledes risiko for at brokket kommer igen, selvom man er opereret.
Ved en operation for det, lægges der et relativt stort net ind som skal støtte bugvæggen og lappe hullet i bugvæggen.
Det kan alle, der har et stomibrok, der ikke skal opereres.
Stomibrok betragtes som en varig lidelse, der beretter til to brokbandager om året.
Der kan søges en §112 via kommunen. Man kan selv gøre det eller stomisygeplejersken, egen læge eller de sundhedsfaglige personer man er tilknyttet, kan hjælpe.
Det er forskelligt, hvilken model der giver bedst støtte til brokket og størst tilfredshed ved daglig brug.
http://stotec.dk/produkt/corsinel-kompressionsbaelte/
http://stotec.dk/produkt/fulcionel-kompressionsbaelte/
http://stotec.dk/produkt/corsinel-kompressionstrusse-dame-hoej-model/ http://stotec.dk/produkt/corsinel-kompressionstrusse-lav-damemodel/
http://stotec.dk/produkt/corsinel-kompressionstrusse-lav-herremodel/
http://stotec.dk/produkt/corsinel-kompressionstrusse-hoej-herremodel/
http://stotec.dk/produkt/corsinel-tube-ny/
Der skal som udgangspunkt ikke laves huller, i de produkter Stotec har.
De har det, der kaldes 4-vejsstræk, hvilket betyder at materialet kan give sig både i højde- og længderetningen. Nyere undersøgelser viser at moderne brokbandager uden hul, hvor materialet kan give sig i alle retninger er den bedste løsning, da hele området bliver støttet samtidig med at stomien kan producere uden problemer. Der kan dog være særlige forhold, der gør, at der skal være et hul, hvilket kan laves uden problemer.
Kontakt os meget gerne og hør mere om løsningerne og hvilket produkt, der egner sig bedst i det enkelte tilfælde.
Ulla Ostenfeld er sygeplejerske i Stotec Danmark med 20 års erfaring på stomiområdet, så tøv ikke med at spørge.
Kontakt os her: